Polecany post

Modowe inspiracje #4 Falbanka i geometryczne wzory

Czesc Kochani! Wciagnelam sie w robienie zdjec, wymyslanie stylizacji, szukanie ciuszkow, ze kolejny ...

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Przepis na świąteczne pierniczki

Kochani, dzisiaj podzielę się z Wami moim rodzinnym przepisem na przepyszne świąteczne pierniki. U mnie w domu jest to coroczna tradycja, że około dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem zabieramy się za pieczenie pierników, którymi później obdarowujemy pozostałą rodzinę, znajomych, ludzi w pracy, no i sami zajadamy się nimi przez całe święta :) 
Przepis jest bardzo prosty, jednak do ugniatania ciasta radzę się uzbroić w silnego mężczyznę :)

Skład (my zawsze robimy z podwójnej porcji, aby słodkości było więcej):
0,5 kg mąki pszennej
1 dag sody oczyszczonej
20 dag miodu
20 dag cukru pudru (ale może być też zwykły cukier kryształ)
1 paczka przypraw korzennych
4 dag rozpuszczonej margaryny
1 jajko
papier do pieczenia

Przygotowanie:
1) Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy miód. Nożem mieszamy miód z mąką tak, aby się nie rozlewał. Dodajemy cukier puder, przyprawy korzenne, roztopioną margarynę i jajko.











   2)Całość porządnie mieszamy, a potem ugniatamy tak samo jak np. na pierogi. Ciasto musi być jednolite. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy z niego dowolne wzory.



3) Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim wykrojone pierniki.
4) Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 10 min w temp. 170-180°C, aż pierniki będą pięknie brązowe. 



5) Następnie dekorujemy wystudzone pierniczki według własnego uznania.





I GOTOWE, SMACZNEGO! 

A Wy pieczecie w domu na święta pierniki, czy macie raczej inne słodkie przysmaki? 
Pozdrawiam :)